کلاس ششم ابتدایی

درس هفتم درس آزاد جاذبه های تویسرکان بهشت غرب ایران کلاس ششم ابتدایی

جاذبه های تویسرکان بهشت غرب ایران
تویسرکان یکی از شهر های استان همدان است و چهارمین شهر بزرگ استان است جالب است که بدانید  تویسرکان امروزی بر روی ویرانه های شهر رودآور بنا شده است که از ادغام توی و سرکان شهر تویسرکان ایجاد شده است.تویسرکان به دلیل داشتن تعداد زیادی درخت گردو که بزرگ هم هستند و تولید سالانه چندین تن گردو به شهر گردو معروف است

صنایع دستی تویسرکان:
در تویسرکان صنایع دستی فراوانی وجود دارد . فرش و قالی ، روستاییان و گاهی در شهر مردم ، به قالی بافی مشغول هستند و فرش هایی با نقوش و رنگ آمیزی زیبا و مرغوب تولید می کنند.

صنایع دستی چوبی در تویسرکان:
درشهر به دلیل وجود درختان بسیار و چوب مردم دراین شهر انواع صنایع دستی چوبی را تولید می کنند. اینان در صنایع دستی از هر انگشتشان هنری می بارد و اما حرفه زیبای مبل و منبت بیشتر در این منطقه به چشم می خورد. اینان چوب می آورند هرچند تکه تکه باشد و با آن هنری خلق می کنند وصف نشدنی، همین چوب های سرد و خشک با گرمای نفس منبت کار به تکاپو می افتد و با نقش و نگارهای حکاکی شده بر روی خود، جلوه گری می
کند همچون یک معشوق در برابر دیدگان هنردوستان. چوب ها خوب می دانند اگر منبت کار خراشی بر جانشان می گذارد، قرار است در آخر تنشان جان بگیرد و با نقش های متنوع بر روی تنی که جان گرفته است حرف ها بگویند، این چوب ها به درکی رسیده اند که تنها با همین گل های کاشته شده بر تنشان سخن می توانند بگویند. اینجا تن چوب ها نه با آب و خورشید بلکه با ضربه های مقار، عشق منبت کار و تلفیق آن با نفس و دستان هنرمندانه اش، گُل کاری شده است، گل های ریز و درشتی به زیبایی منبت گلریز.

سوغات تویسرکان:
سوغات تویسرکان بسیار متنوع و خوشمزه است بیشتر سوغاتی تویسرکان محصولات کشاورزی است مانند : گردو ، تویسرکان به شهر گردو شهرت دارد . و اما بادام

پشمک:
پشمک های تویسرکان بسیار مشهور و خوشمزه است نقل و نبات عسل سماق انواع آلو خیلی از ما طرفدار آلو هستیم. تویسرکان بهترین آلو را پرورش می دهد شاطه حلوا گردشگرانی که به این شهر زیبا سفر می کنند شاطه حلوا را فراموش نکنند

پارک کمر بسته سرکان:
در ۳ کیلومتری شهر تویسرکان پارکی وجود دارد که این منطقه به دلیل داشتن هوای لطیف و مناظر زیبای طبیعی و انبوه درختان سر به فلک کشیده چون چنار, تبریزی, نارون, گردو و سرو یک منطقه بسیار بدیع و کم نظیری را به وجود آورده است. پارک کمر بسته یکی از جاذبه های طبیعی شهر تویسرکان می باشد و مقبره ابوالمعین ثقفی در این پارک وجود دارد .جالب است که بدانید شش درخت چنار در این پارک وجود دارد که که جزوء کهنسال ترین درختان جهان هستند. محیط تنه پنج تا از آن ها 7 متر و دیگری ۵ متر است و حدود 30 متر ارتفاع دارند. این شش درخت به صورت دایره ای با شعاع ۳ متر از هم قرار روئید اند که برخی معتقدند که در میان آن ها یک کهنسال قدیمی بوده است.

خانه مسعودی:
خانه مسعودی از خانه های تاریخی دوره قاجار در تویسرکان است که امروزه به عنوان موزه تاریخ و فرهنگ تویسرکان مورد استفاده قرار گرفته است. خانه مسعودی 2 طبقه دارد که هر طبقه یک اتاق اصلی و چند اتاق فرعی دارد که به یک پستو منتهی می شوند. در طبقه همکف اتاق شاه نشین از مهمترین قسمت این بنا است در ورودی این اتاق یک کتیبه که تاریخ ساخت بنا به سال 1290 هجری قمری است را نشان می دهد وجود دارد. دیوارها و سقف اتاق شاه نشین با گچبری ها وآینه کاری و نقاشی هایی تزیین شده است سقف باقی اتاق ها لمه کوبی شده است. خانه مسعودی در 27 دی 1377 با شماره ثبتی 2246 به عنوان آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

روستای اشتران:
در 21 کیلومتری تویسرکان روستای با مناطق بکر و آثار تاریخی به نام روستای اشتران قرار گرفته است که به یکی از مقاصد گردشگران تبدیل شده است. از آثار تاریخی این روستا می توان به قلعه نظامی حمزه خان و چهار امارت بازمانده ای از شاهکارهای معماری از عهد قاجار در بالای تپه ای پوشیده از درختان زیبا و سر به فلک کشیده قرار دارند و یک منطقه ای زیبا را برای گردشگران به وجود آورده است و همچنین وجود باغ های گردو
یکی دیگر از دلایل گردشگرپذیر بودن این روستا می باشد. شغل اکثر مردم در روستای تویسرکان کشاورزی می باشد که به کشت گندم و جو می پردازند.

سد سرابی:
یکی از سدهای ایران هست که در 10 کیلومتری شرق شهر تویسرکان قرار دارد. نوع سد: سنگریزهای با هسته ٔ رسی است. طول تاج این سد 287متر و ارتفاع آن از پی: 77 متر و ارتفاع از بستر: ۶۹ متر است. حجم بدنه این سد: 1/46میلیون متر مکعب، حجم مخزن در شرایط نرمال ۹٫20 میلیون متر مکعب، و حجم مفید آن 7/7 میلیون متر مکعب است.

آرامگاه میر رضی الدین آرتیمانی:
بر فراز تپه ای در روستای آرتیمان از توابه شهر تویسرکان آرامگاه سید رضی الدین قرا گرفته است. نمای آرامگاه آجری است و سه دهنه طاق بزرگ قرار دارد که در پشت این طاق ها, بنایی وجو دارد که در سردر آن با کاشی کاری تزیین شده است و ورودی طاقی شکل دارد. بنا طرحی مربعی شکل دارد که در قسمت بیرونی آن سه اتاق وجود دارد که در هر چهار گوشه آن تکرار شده است و در هر چهار سمت آن در ورودی قرار گرفته است و شکل همه آن ها طاقی شکل هستند و سردر آن ها ئبا کاشی کاری تزیین شده است و در درون بنا سنگ قبری از سن خارا وجود دارد.

آرامگاه حیقوق نبی:
در خیابان چهار باغ شهید اصفهانی در تویسرکان یک برج مدور با سقفی مخروطی شکل وجود دارد. آرامگاه حیقوق نبی بیش از 900 سال قدمت دارد و دارای بدنه هشت ضلعی و هشت ترکه آجری وجود دارد که ستون اصلی در این بنا می باشد. این بنا مربوط به دوران سلجوقیان می باشد. دیوارهای خارجی آرامگاه با طاق نماها و کاشی کاری های بسیار تزیین شده است که شامل نقوش ستاره ای شش ضلعی است که به ستاره داوود معروف است می باشد. در انتهای بنا چندین کنگره آجری برجسته مثلثی شکل وجود دارد. حیقوق نبی به معنی در آغوش گرفته شده می باشد و دلیل این نام گذاری به دلیل آن است که در دوران کودکی وقتی از دنیا می رود الیاس نبی او را در آغوش می گیرد و دعا می کندد و از خدا می خواهد تا حضرت را دوباره زنده کند. جالب است که بدانید تندیس حضرت از سنگ مرمر و عکس هایی از وی در موزه واتیکان کشور ایتالیا موجود می باشد.

کاروانسرای شاه عباسی:
کاروانسرای شاه عباسی مربوط به دوران شاه عباسی است و 4 هزار متر مربع دارد .کاروان سرای شاه عباسی یکی از چهار کاروانسرای چهار ایوانی در ایران است و محل استراحت بازرگانان و کاروان ها بوده است .بعد از حفاری های صورت گرفته در کاروانسرا آثار قدیمی یافت شده است که در موزه همدان نگهداری می شود .کاروانسرا در سالهای اخیر به منظور برپایی بازارچه گردو و صنایع دستی مورد مرمت قرار گرفته است.

درک مطلب:
1. چند کاروانسرای چهار ایوانی در ایران وجود دارد و محل چه فعالیتی بوده است ؟ چهار کاروانسرای چهار ایوانی در ایران است و محل استراحت بازرگانان و کاروان ها بوده است.
2. تویسرکان با چه عنوانی مشهور است ؟ بهشت غرب ایران ، شهرجهانی گردو و منبت گلریز
3. شهر تویسرکان چگونه به وجود آمده است ؟ تویسرکان امروزی بر روی ویرانه های شهر رودآور بنا شده است که از ادغام توی و سرکان شهر تویسرکان ایجاد شده است .

به این مقاله امتیاز دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا